Friday, November 28, 2008

Banjir

Akhir-akhir ini cuaca nampaknya menandakan kita telahpun berada dalam musim tengkujuh. Kita sudah mula memperkatakan tentang banjir yang bakal melanda kampung-kampung yang berada dikawasan rendah dan ditepi-tepi sungai. Segala persiapan perlulah dilaksanakan dengan segera. Bagi peringkat DUN Bukit Ibam, tindakan segera perlu diambil bagi mengelakkan perkara buruk terjadi.


Jatankuasa Banjir peringkat DUN telahpun ditubuhkan. Jawatankuasa ini perlu mengambil langkah-langkah perlu bagi membantu rakyat dan penduduk kampung yang sering terlibat dengan banjir dapat diselamatkan dengan segera dan ianya juga bertindak untuk menjaga kebajikan meeka dengan sebaik mungkin. Pusat-pusat pemindahan perlulah dikenalpasti dengan segera. Bagi rakyat yang tinggal di kawasan yang terlibat dengan banir perlulah memberi kerjasama sepenuhnya apabila arahan pemindahan dikeluarkan oleh pihak berkuasa.


Saya difahamkan, pada tahun ini , banjir mungkin lebih buruk daripada yang telah lepas. Paras air dijangka makin meningkat daripada tahun lepas. Ini sudah pasti akan menyulitkan usaha menyelamat jika penduduk yang terlibat dengan banjir tidak mematuhi segala arahan yag bakal dikeluarkan nanti. Pihak Saya dengan kerjasama agensi-agensi kerajaan yang alain akan segera memberi bantuan dengan memindahkan penduduk terbabit ketempat-tempat Pusat Pemindahan Banjir. Dalam situasi genting ini, nyawa perlu diselamatkan dengan segera. Harapan saya semoga kerjasama yang sepenuhnya dapat diberikan kepada petugas-petugas banjir. Ketua kampung (Tok 4) perlulah mengambil berat akan perkara ini dengan mengambil langkah-langkah perlu untuk menyelamatkan nyawa penduduk kampung. Mereka juga perlu menyediakan senarai lengkap mangsa-mangsa banjir yang terlibat.


Harapan saya , semoga jawatankuasa yang telah ditubuhkan nanti, dapat melaksanakan tugas dengan baik dan cemerlang. Terima kasih.

1 comment:

Bukutibamoahanv. Vlogspot. Com said...

Salam Sejahtera.....YB.Dato',

Selamat Menyambut AidilAdha 2008....juga..
Terimakasih kerana mengingati kepada kami bagi menghadapi bencana banjir....bagi pihak Jkkk Bukit ibam...pengalaman tahun lalu telah banyak mengajar untuk kami lebih bersedia......

Untuk makluman YB.Dato'...terdapat dua(02)keluarga di kampung Ganoh,yang masih menumpang dirumah kosong Guru Tadika..mangsa banjir tahun 2007 yang belum mendapat bantuan rumah PPRT....Mohon tindakan segera dari YB.Dato'...

Terimakasih..kami sentiasa seddiaaaa...gemmmpuurrrrr.......